joi, 18 septembrie 2008

Literatura romaneasca,

Ca urmare a unor discutii foarte interesante cu cineva experimentat in ramura literaturii romanesti cat si a celei universale, creierul meu lucreaza de ceva vreme in sfera asta.
Avandu-ne aflati practic in perioada postbelica inceputa inca din 1945 si continuata pana in zilele noastre, adica pana in 2008, ma gasesc foarte surprinsa de cel mai "varstnic" interval de vreme aflat vreodata la noi.Asadar aceasta perioada o putem numi de fapt si perioada postbelica contemporana.
Oare sa fi saracit literatura in asa hal incat nu apare nici o noua figura care sa inceapa un alt ciclu, o alta etapa spre imbogatirea tezaurului national? Chiar nu este nimeni in stare sa treaca la " next level " ? Sau e Romania asa o tara de inapoiata incat ne mai trebuie alti 50 de ani cat sa trecem la urmatorul pas..
De fapt, ca sa incep cu "Adam si Eva", perioada postbelica a avut si ea o perioada de tranzitie in jurul anilor 1945-1947 dupa care a ingropat practic toata literatura in favoarea celei aservite comunismului.Asta pana in 60'...Se obisnuiau sa se promoveze comentarii despre replicile lui Arsinel si ale Stelei Popescu, Alexandru Andries mai "izbea" usor cate o ironie foarte subtila la adresa comunismului, existau persoane publice precum Veronica Porumbaru s.a , persoane de care acum nu-si aminteste aproape nimeni in afara de cunoscatori...
Dar in tari ca Germania, e un lucru la fel de normal pe cat credeti voi ca sunteti.Insa...
Iaca unde a dus comunismul.Nu am stat nici sub tutela Rusiei, nu am stat sub tutela nimanui, a fost un comunism autohton..asta pana cand Ceausescu a vizitat China si Coreea de Nord si a ramas profund impresionat de sclavia lor.
Apoi bonusul pe langa cenzurarea poetilor precum Arghezi, inclusiv interzicerea romanelor din perioada interbelica, au inceput sa dispara incet incet toate libertatile de care Romania avea parte pana in acea ora : reviste culturale in limbi straine, posibilitatea unei solicitari din afara pentru literatura etc.
Mi se pare total de cacat si incredibil de constientizat, ca daca un destept ca alde Ceausescu ar fi avut nenorocu sa-i moara motoru sau creieru' in drum spre China sau Coreea de Nord, Romania astazi ar fi fost cu un pas poate, daca nu chiar si cu mai multi inaintea celorlati...
Dupa 60' treburile au inceput sa revina la normal...Preda publica "Morometii" , Nichita Stanescu incepe si el sa-si promoveze poeziile, Sorescu elibereaza " Iona " ( un roman al dracu' de imposibil , dar apartinea de dramaturgie totusi ... ) iar dupa 80' urmeaza postmodernismul, care se da si la bac si care te baga in ceata alaturi de Cartarescu cu "Orbitorul" sau ...
Ca sa nu mai irosesc miscari de mouse' am sa incerc sa finalizez aici desi ar fi enorm de multe de spus... Ideea principala e ca avem inca nevoie de mult timp, pentru ca Romania nu va promova maine un nou destept care sa scrie ceva total diferit fata de ceea ce a fost " starnind " o noua etapa care sa ne arunce cu un pas inaintea tarilor precum Bulgaria, Ungaria s.a.
Lui Ceausescu ii doresc sa se intoarca in mormant de cate ori simt eu nevoia si de cate ori cineva il mentioneaza, Chinei ii doresc sa faca cunostinta cu pasarea Phoenix, Coreei de Nord ii urez sa se duca la dracu' cu tot cu ma'sa si cu tac'su..., iar voua va doresc multa inspiratie si poate un dram de noroc ca sa puteti prinde macar inceputul unei noi infloritoare perioade literare ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu