sâmbătă, 9 aprilie 2011

Sărmanul Achmed

  O reporteriţă de origine americană cunoscută pentru mişcările politico-feministe, o adevărată luptătoare pentru drepturile sexului slab, se hotărăşte să pătrundă în controversata lume a femeilor din Afghanistan. Aceasta speră să dea naştere unei treziri la realitate a lumii, prin expunerea rolurilor pe sexe din lumea islamică. După câteva săptămâni a observat că deşi regimul opresiv taliban a fost deturnat, femeile păstrează tradiţia veche de a menţine o distanţă de cinci păşi în spatele soţilor, când merg cu ei pe stradă.
 Revoltata, cu gândul că bărbaţii le-ar fi forţat să păstreze obiceiul, se avântă către prima femeie pe care o vede că îşi urma bărbatul (eroul poveştii) păstrând spaţiul între ei :

 - Excuse me, do you speak English ? 

 Femeia se uită la ea mirată prin mică deschidere a vălului pe care o acoperea total, şi îi răspunde pe o voce tăcută şi timidă, cu un  puternic accent oriental :

 - Yes, a little. 

 Reporteriţă :

 - My name is Elen Pierce, a reporter from America, and I am here to observe the life of afghan women to help me create a reportage about how men are mistreating you all. Could you please answer me this, how come you still seem happy to keep the old custom of walking behind your man, that you once desperately tried to change ? 

 Femeia aruncă nişte ochi speriaţi către soţul ei, îngrozită să nu fi auzit întrebarea adresată de către americancă, dar observă că Achmed discuta aprins cu un compatriot. Oarecum liniştită, dar cu privirea iscoditoare îi face semn reporteriţei să se apropie, pune mâinile la gură şi îi şopteşte pe un ton grav la ureche :



 - Land mines! 










Un comentariu: