joi, 25 septembrie 2008

Chisinau trip

Zilele trecute am avut parte de o "egzcursie" ca la carte catre ... Chisinau!
Da. As putea spune ca fiecare gand negru a inceput inca din momentul in care am pornit spre prietena mea.Dupa 2 ore in care i-am aglomerat creierul cu informatii de genul " Daca murim impuscate atunci n-ar trebui sa completam spatiile libere din pasaport, unde scrie faptul ca in caz de ceva, persoana pe care o veti putea contacta este x-ulescu? " sau " Daca ajungem acolo si ni se fura masina, oara cursa Iasi-Chisinau exista?" ori poate " Daca ajungem in Anglia ca escorte esti de acord sa lucram impreuna?".
Bineinteles atat afirmatiile cat si intrebarile au fost imprimate cu o nepasare totala, nepasare care era urmata de o privire foarte nedumerita si chiar foarte suspicioasa.
Am inotat prin fumul din masina, m-am hranit cu gandul ca de abia astept sa ajung acasa, am baut toate rezervele de bunastare prezenta la acea ora in psihicul meu labil, am evitat un accident si s-a intamplat ca altul sa faca ce n-am dorit noi...etc.
"Scapi de dracu' si dai de tac-su!"
Genial!
Pot sa va marturisesc ca am fost foarte incantata de momentul in care am inceput sa chicotim amandoua vis-a-vis de farfuriile moldovenilor din vama, farfurii care serveau drept "caschete de vames".
Dupa un drum destul de obositor in care subconstientul meu a fredonat vreo 3 ore incontinuu " Romania is my country ..." iata-ne ajunsi si la Chisinau.Oras frumos, arhitectura veche, cladiri valoroase, magazine de firma, sosele chiar mai bune decat la Iesi , chiar si curatenia era desavarsita.Bun!Asteptam momentul, intram intr-un hotel si vrem sa ne cazam.
N-am sa va zic cat am dat pentru o camera cu 2 paturi de confort mediu deoarece celelalte erau in renovare...Am sa va zic in schimb ca a trebuit sa fac ore de caligrafie si citire ca sa deslusesc formulare intregi cu niste date care nu aveau nici o legatura cu sezutul o singura noapte in Chisinau.In fine, treaba este platita intr-un final, urcam...
Ajungem...
Intram cu pasi lenti, pisicindu-ne amandoua tiptil-tiptil astfel incat sa nu trezim vreo mitraliera sau vreun lunetist ascuns prin apropiere.Intram si in camera totul ok si frumos, intram si in baie...Deja vroiam acasa!O rusoaica sadea ne intampina, mimand niste gesturi neolitice care urmau a ne deslusi misterul prin care porneste televizorul.Cu 2 telecomenzi...
Un radio antic, vechi si de demult canta pe masa.
Munca i-a fost asmutita foarte repede de rusoaica careia i-am adresat un " Sarumana".Binevoitoare ne-a raspuns cu aceeasi forma de multumire " Sarumana...".
Am plecat la shopping, unde nu am ce reprosa nimic, pornind de la servire si terminand cu produsele.
Seara am poposit la un restaurant select unde l-am intalnit pe Ivan vedeta noastra din acea seara.Individul a avut parte de rasete exagerate pe seama limbii natale, dar si de cuvinte straine foarte hazlii corelate cu portul lor.Astfel am descoperit ca de fapt :
Frigiderul se cheama Racitor!
Non-stop se denumeste ca fiind Fara-de-Oprire!
Telecomanda-Directie!
Dus-Ploicica!
Pui refrigat-Pui racit!
Pulpe de pui-Bulane de pui!
.
.
.
etc.
Fantastic! Ne-am amuzat vreo 3 ore incontinuu sorbind din berea neagra nefiltrata si razand de sosonii de la Terranova.Am ras si de Ivan-ul nostru zicandu-i cuvinte precum : indubitabil, fantasmagoric etc.
Seara s-a incheiat cu jdemii de programe in limba rusa..Un pat pe care am avut grija sa-l controlez inainte sa-mi inchin ameteala si oboseala pe perna.Dusul a fost scurt.Jaluzelele trase la maxim, luminile cat mai putine iar sonorul cat mai micut.
Tigarile au fost si ele de cacat.Mancarea relativ ok.Conditiile : se puteau si mai bine, iar convorbirea mea in Romania de 2 minute a fost de 200 de mii.
Exceptand faptul ca preturile in general sunt mai mici ca la noi, locuitorii acestui Chisinau habar n-au limba romana in proportie de 60% si te privesc ciudat.
PS: Data viitoare promit sa-mi iau si kalashnikovu' dupa mine.
Ca deznodamant, nu am ce sa va zic, totul s-a petrecut prea repede, iar obiectivele turistice au fost prea putine in itinerariul nostru..Oricum ar fi ... Romania is my Country.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu